śledzie gajowego

śledzie gajowego
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
śledzie gajowego to bardzo smaczne śledzie z grzybami, do sosu można dodać trochę pasty pomidorowej bardziej dla koloru, ale nie za dużo aby nie zdominowała ona smaku.

Składniki

  • 4 płaty śledziowe matjasy
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju
  • sól pieprz
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • mała łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulę należy zeszklić na oleju i posolić. Wcześniej wymoczone grzyby gotujemy przez pół godziny na małym ogniu do odparowania wody. Siekamy na dowolną grubość wedle upodobań, dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy chwilę na małym ogniu. Studzimy.

  2. Następnie łączymy z olejem i miodem (do smaku - najlepiej dodawać stopniowo i próbować). Przyprawiamy małą szczyptą cynamonu

  3. Wcześniej wymoczone śledzie (jeśli były zbyt słone) osuszamy, kroimy w paseczki i mieszamy z sosem grzybowym. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 dni.

Komentarze do przepisu (6)

SlodkoSlodka83 14 listopada 2018
Smaczne :-)
pelen_brzuszek 14 listopada 2018
zjadłabym od razu :)
Jagodzianka17 15 listopada 2018
Zapachniało świętami...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 płaty śledziowe matjasy
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju
  • sól pieprz
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • mała łyżeczka miodu
Składniki