Śledzie domowe

Śledzie domowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Przepis Trine Hahnemann , jednej z guru skandynawskiego "home cooking".

Składniki

  • 12 solonych filetów śledziowych
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 2 gałązki koperku, same listki
  • Zalewa : 400 ml wody
  • 250ml cukru pudru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki całych ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 goździków
  • 400 ml białego octu winnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin.

    Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut
    ( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem.

    Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do wysterylizowanych słoików ( można do jednego dużego ), przekładałem cebulą, marchwią i koperkiem, zalałem chłodną zalewą. Zakręciłem dobrze słoiki, odstawiłem do lodówki na tydzień.

Komentarze do przepisu (7)

Bellapi 11 kwietnia 2017
śledzie podobno to nie ryba :), ale smakują chyba każdemu w Twoim wykonaniu na pewno będą nowością na naszym... Czytaj całość »
śledzie podobno to nie ryba :), ale smakują chyba każdemu w Twoim wykonaniu na pewno będą nowością na naszym stole :)
Docherro 12 kwietnia 2017
kocham śledzie w każdym wydaniu..:)
Futka 12 kwietnia 2017
Przepyszne śledziki <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 12 solonych filetów śledziowych
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 2 gałązki koperku, same listki
  • Zalewa : 400 ml wody
  • 250ml cukru pudru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki całych ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 goździków
  • 400 ml białego octu winnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
Składniki