Śledź ze śliwką

Śledź ze śliwką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Śledź - król polskiego morza i naszej kuchni. Spożywany najczęściej jako tradycyjne danie wigilijne, a w ciągu roku jako pyszna przekąska pod mocniejsze trunki. Jest wiele pysznych sposobów na przygotowanie tej wartościowej ryby. Ja tym razem zachęcam Was do połączenia tej wspaniałej ryby ze śliwką. Sekret tego dania tkwi w jego prostocie. Wystarczy kilka podstawowych składników i niewielki nakład pracy, aby zrobić tą wspaniała przekąskę. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, bowiem śledzie powinny poleżeć najlepiej przez trzy dni w lodówce. Ale czekanie zostanie nagrodzone – głębia smaku wprawi w zachwyt Twoich gości i domowników!

Składniki

  • 10 filetów śledziowych solonych (matiasów)
  • 10 -15 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • Sos:
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • ¾ szklanki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny i sól

Przygotowanie


  1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1-2 godzin. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w piórka, a śliwki na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę odrobinę soli i szklimy chwilę. Cebula powinna być miękka, ale nie przypalona. Dodajemy śliwki i podsmażamy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, miód i wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
    Na każdym filecie śledziowym układamy odrobinę cebuli ze śliwką. Zwijamy ciasno w roladkę i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym sosem z cebulą. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Komentarze do przepisu (4)

OLO369 22 grudnia 2018
Musi być pyszne, spróbuję.
danielek 22 grudnia 2018
Spoko fajowe ;)
Nevermore 22 grudnia 2018
Nie ma to, jak śledziki dobrze przyrządzone :) Te wyglądają świetnie, no i ta śliwka jako dodatek, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 filetów śledziowych solonych (matiasów)
  • 10 -15 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • Sos:
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • ¾ szklanki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny i sól
Składniki