śledź w zalewie z cebulą

śledź w zalewie z cebulą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anna_82
na każdą okazję

Składniki

  • sledzie matjasy, 10 płatów
  • cebula, 6-7 średnich główek
  • cukier, 1/2 szklanki
  • woda, 2 szklanki
  • ocet, 3/4 szklanki
  • liśc laurowy, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 5 sztuk
  • sól
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • pieprz
  • bzylia
  • zioła prowansalkie
  • czosnek, 2 ząbki
  • olej, 1 szklanka

Przygotowanie

  1. umyć płaty śledziowe i pokroić je na kawałki. Włożyć je do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.

  2. Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotować pod przykryciem, doprowadzić do wrzenia i po 2 minutach wyłączyć. Ostudzić.

  3. Śledzie wyjąć z wody, włożyć najlepiej do szklanego naczynia, zalać ostudzoną zalewą, przykryć i odstawić do lodówki na dobę.

  4. Po upływie doby obrać cebulę i pokroić w łódeczki, włożyć do głębokiego talerza. Posypać po całej powierzchni solą, pozostałymi przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wymieszać i odstawić na godzinę. Skruszoną cebulę zalać szklanką oleju.

  5. Przygotować 2 półlitrowe słoiki. na dno położyć przyprawioną cebulę, następnie 3-4 kawałki śledzia. znowu cebulę i tak do samej góry słoika. Wypełnić 2 słoiki i na koniec zalać olejem, który został w talerzu.

  6. Tak przygotowane słoiki włożyć do lodówki, po odczekaniu kolejnej doby śledzie są gotowe do jedzenia. Z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej przegryzają się w słoiku tym są lepsze.Zdarzyło mi się jeść je dopiero po 3 tygodniach i były pyszne.

  7. Według tego przepisu można przyrządzić inne ilości śledzi, zachowując odpowiednią proporcję przypraw i składników. Smacznego

Komentarze do przepisu (6)

madzia1208 14 lutego 2011
Muszę koniecznie wypróbować.Aż mi ślinka cieknie.
wiola1100 14 lutego 2011
pyszności
anna_82 14 lutego 2011
przepis wypróbowany, mojej mamy :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • sledzie matjasy, 10 płatów
  • cebula, 6-7 średnich główek
  • cukier, 1/2 szklanki
  • woda, 2 szklanki
  • ocet, 3/4 szklanki
  • liśc laurowy, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 5 sztuk
  • sól
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • pieprz
  • bzylia
  • zioła prowansalkie
  • czosnek, 2 ząbki
  • olej, 1 szklanka
Składniki