Śledź w zalewie octowej

Śledź w zalewie octowej
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Taką rybkę można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała, pyszna przekąska na różne uroczystości lub święta.

Składniki

  • 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • Sól
  • 1 szk. cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • Olej do smażenia
  • 3 cebule
  • Mąka do panierki

Przygotowanie

  1. 1. Śledzie myjemy i usuwamy płetwy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ryby układamy w pojemniku z przykrywką.

  2. 2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w krążki cebulę i gotujemy 20 minut od zagotowania. Następnie studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie, tak żeby były przykryte.

  3. 3. Odstawiamy w chłodne miejsce, śledzie mogą stać miesiąc a dobre są już na trzeci dzień.
    4. Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

Dariusz-D 17 grudnia 2020
Super przepis.!
Poleciało mi tu i owdzie...:-)
Nevermore 17 grudnia 2020
Wczoraj podobne robiliśmy, tylko jeszcze trochę panierki było ;) No i do zalewy i słowików, choć trochę się... Czytaj całość »
Wczoraj podobne robiliśmy, tylko jeszcze trochę panierki było ;) No i do zalewy i słowików, choć trochę się zjadło przy okazji hihi. Pychotka :)
konhambos 17 grudnia 2020
Brathering, bardzo popularny w Niemczech, równiez jako doskonaly srodek na kaca :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • Sól
  • 1 szk. cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • Olej do smażenia
  • 3 cebule
  • Mąka do panierki
Składniki