Śledż w śmietanie z jabłkiem

Śledż w śmietanie z jabłkiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Madohora
Przepis trochę traktowany po macoszemu, ale jak najbardziej na czasie

Składniki

  • 1 opakowanie filetów śledziowych typu matjas
  • 1/2 l mleka
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 duże łyżki octu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe
  • Sok z cytryny
  • śmietana 18 %

Przygotowanie

  1. Śledzie dobrze przepłukać wodą. Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem i pozostawić na noc. Rano jeszcze raz je przepłukać. Ocet zagotować z szklanką wody. Dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach oraz listki laurowe. Odstawić do wystygnięcia. Zalać śledzie. Śledzie w zalewie octowej odłożyć na 2 – 3 godziny. Pociąć na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki. Spróbować, lekko skropić sokiem z cytryny. Cebulę sparzyć. Pokroić w jak najmniejsze piórka. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę i zamoczyć w wodzie z odrobiną soli oraz cytryną. Sól zmiękczy nam jabłko natomiast cytryna sprawi, że owoc nie ściemnieje. Dobrze wymieszać. Dodać śmietanę. Jeszcze raz wymieszać.

    Drobny trick- aby uzyskać jednakowe i drobne kostki jabłka i cebuli wykrawamy je za pomocą urządzenie do krojenia jajek

Składniki
  • 1 opakowanie filetów śledziowych typu matjas
  • 1/2 l mleka
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 duże łyżki octu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe
  • Sok z cytryny
  • śmietana 18 %
Składniki