Śledź po szwedzku

Śledź po szwedzku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Mechanik79
Smakosze marynowanego śledzia powinni bez wątpienia spróbować śledzia po szwedzku w aromatycznej marynacie i przenikających się wzajemnie słodkości i słoności.

Składniki

  • 1 kg słonych śledzi matias
  • 2 czerwone cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • masło klarowane
  • mąka
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Śledzie dajemy do wymoczenia lecz wyjmujemy je wcześniej kiedy czuć ich słoność nieco bardziej niż zwykle.
    Zalewę przygotowujemy z połączenia wody, octu, cukru, ziela oraz pieprzu i zagotowania tych składników, po zagotowaniu studzimy je.

  2. Odpowiednio wymoczone filety śledziowe kroimy w ok 5 cm kawałki i obtaczamy w mące. Każdy z kawałków obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.

  3. W międzyczasie czerwoną cebulę kroimy w piórka. Obsmażone i wystudzone kawałki śledzia układamy w (najlepiej) glinianym naczyniu warstwami naprzemiennie z czerwoną cebulą.

  4. Całość zalewamy wystudzoną zalewą i lekko z góry obciążamy (u mnie był to spodek od filiżanki).
    Przechowujemy w chłodnym miejscu.

    Śledzie po szwedzku z dnia na dzień smakują lepiej lecz u mnie dnia trzeciego zostaje już tylko reszta zalewy :)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 21 listopada 2017
Wcale się nie dziwię, że na trzeci dzień zostaje tylko zalewa :) U nas to czasem na drugi dzień już nic nie ma... Czytaj całość »
Wcale się nie dziwię, że na trzeci dzień zostaje tylko zalewa :) U nas to czasem na drugi dzień już nic nie ma ;)
Pyszne śledzie :)
Klitajmestra 21 listopada 2017
Zrobię na święta:p
Składniki
  • 1 kg słonych śledzi matias
  • 2 czerwone cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • masło klarowane
  • mąka
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
Składniki