Śledź po grecku

Śledź po grecku
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kotek78
Pyszne i nadaje się na każdą okazje. Śledzi można dodać trochę więcej jak jest podane w przepisie i do sosu pom.dodaję trochę ketchapu,tak dla smaku.

Składniki

  • cebuli, 1 kg.
  • marchewki, 1 kg.
  • śledzi matiasa, 80 dkg. ( wymoczyć )
  • przecieru pomid., 2 słoiczki
  • cukru, 1 łyżka
  • octu, 2 łyżki
  • liści laurowych, 5
  • ziela angiel., 15 ziaren
  • pieprz mielony
  • olej

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić na pół plasterki,dusić na patelni z olejem aż się zeszkli, doprawić solą i pieprzem.

  2. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i też podusić na oleju ( osobno ).

  3. ZALEWA:

  4. 2 słoiczki przecieru pomid. wymieszać z 1 łyżką cukru,octem,wrzucić liście laurowe i ziele angiel. na koniec dodać 2-3 łyżki wody i gotować ok. 10 min.ciągle mieszając na małym ogniu.

  5. W między czasie pokroić matiasy w kostkę lub paski i wymieszać z wystudzoną zalewą.

Komentarze do przepisu (6)

beba73 27 sierpnia 2009
Czy przypadkiem matiasów nie trzeba wymoczyć. Takie bezpośrednio ze sklepu są bardzo słone?
kotek78 28 sierpnia 2009
tak to prawda trzeba wymoczyć
wisienka85 14 kwietnia 2010
Pyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cebuli, 1 kg.
  • marchewki, 1 kg.
  • śledzi matiasa, 80 dkg. ( wymoczyć )
  • przecieru pomid., 2 słoiczki
  • cukru, 1 łyżka
  • octu, 2 łyżki
  • liści laurowych, 5
  • ziela angiel., 15 ziaren
  • pieprz mielony
  • olej
Składniki