Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym

Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Polecam :)

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 50 ml octu z białego wina
  • 250 ml ketchupu
  • 60 ml sosu sojowego
  • 600 g ananasów z puszki
  • 50 g cukru trzcinowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Skrzydełka umyłem, osuszyłem. Ułożyłem je na natłuszczonej blasze.
    W miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebule i sól czosnkową, dodałem ocet.
    Połową mieszaniny posmarowałem skrzydełka, piekłem 15 minut. Odwróciłem mięso, posmarowałem mieszaniną z drugiej strony, piekłem kolejne 15 minut.
    Sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem skrzydełka i piekłem jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia włączyłem termoobieg, aby skórka się bardziej spiekła.

Komentarze do przepisu (7)

Bellapi 12 stycznia 2017
ach te kurcze :) mniam
izek 12 stycznia 2017
Ślinka ciekanie na sam widok <3
ciacho50 13 stycznia 2017
Piękne i szkliste :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 50 ml octu z białego wina
  • 250 ml ketchupu
  • 60 ml sosu sojowego
  • 600 g ananasów z puszki
  • 50 g cukru trzcinowego
Składniki