Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1593
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 78
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 166
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 114
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1593
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 78
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 166
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 114
Składniki
Zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Delikatnie rozwałkować, wykroić serduszka mniejsze i większe. Następnie przez 20 minut opiekać je w nagrzanym do temp. 200oC piekarniku z włączonym termoobiegiem. Kiedy ciasteczka będą się opiekały, można przygotować masę truskawkową. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po ubiciu połączyć ją ze zmiksowanymi wcześniej tuskawkami. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i wymieszać z truskawkową masą. Potem masę tę wylać do blachy wyłożonej folią plastikową - na wysokość nie większą niż 2 cm. Wstawić do lodówki, aby dobrze ostygła. Czekoladę pokruszyć, włożyć do małego garnuszka i postawić na gazie w większym garnku. Poczekać, aż czekolada dokładnie się rozpuści i oblać nią mniejsze serduszka z ciasta. Zastygniętą masę truskawkową trzeba wykroić przy pomocy wycinaków w kształcie serduszek. Wielkość serduszek musi być pośrednia między dużymi i małymi serduszkami z ciasta. Serduszka układać od największego do najmniejszego. Na koniec ciastka można udekorować mielonymi pistacjami oraz gotową dekoracją.