Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Receptura obejmuje wykonanie serka topionego, ulubionego przez dorosłych i dzieci. Jest wykonany bez chemii, jest zdrową i smaczną alternatywą dla lubiących go jeść.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 103
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 209
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 103
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 209
Składniki
Ser pokruszyć na płaskiej powierzchni widelcem, posypać równomiernie po całej powierzchni sodą spożywczą (nie mieszać) i zostawić na 3—4 dni w ciepłym miejscu. Przykryć lnianą ściereczką, żeby zgliwiał (rozłożył się na maź o charakterzstycznym zapachu). Ser umieścić w misce na garnku z gotującą się wodą. Doprowadzić do płynnej formy ciągle mieszając. Masło roztopić i dodać stopniowo do sera aby się utworzyła gładka masa bez grudek. Następnie dodać sól, ciągle mieszając. Chcemy aby ser był delikatniejszy można dodać żółtko, które powoli wlewamy do sera i dobrze mieszamy, aby się nie ścięło. Na koniec dodać ulubione dodatki np. koperek, szczypiorek, kminek cały, wymieszać i wlać do miseczek do wystygnięcia. Odstawić do lodówki. Uwagi: Dodatki do sera można dobierać według własnego smaku, np.: koperek, szczypiorek, pietruszka, majeranek, cały kminek, chili itp. W moim przypadku nie dodałem żółtka.