schab ze śliwką i przyprawami korzennymi

schab ze śliwką i przyprawami korzennymi
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Domowa wędlina o wyjątkowym smaku dzięki przyprawom korzennym. Schab ze śliwką jest idealny na wyjątkowe okazje, przede wszystkim w okresie Bożego Narodzenia, Sylwestra i karnawału. Schab jest miękki, naturalny, bez sztucznych konserwantów. Mięso z zewnątrz ma kolor ciemno bordowy, a w środku szary. Schab jest  zdrowy, bez poprawiaczy smaku, idealny na półmisek świątecznych wędlin.

Składniki

  • 0,8-1kg schabu bez kości
  • 250 g śliwek kalifornijskich
  • marynata: po 1 łyżce cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, miodu, soli, 1 łyżka miodu, 3 łyz octu winnego
  • wywar do gotowania: 2 szk wina, woda, 2-3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego  kilka śliwek kalifornijskich

Przygotowanie

  1. czynności wstępne:
    - z podanych składników robimy marynatę
    - mięso oczyszczamy z błonek
    - nożem robimy otwór w mięsie i nadziewamy śliwkami
    - mięso nacieramy marynatą i przekładamy do pojemnika z pokrywką lub salaterki z talerzykiem
    - trzymamy w lodówce ok.12 godz/ całą noc

  2. gotowanie:

    - przed gotowaniem mięso wiążemy lub wkładamy do siateczki wędliniarskiej
    - wino gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i kilkoma śliwkami
    - gotujemy wodę w czajniku
    - mięso wkładamy do wrzącego wywaru i dolewamy wrzącej wody tak by przykryła mięso na ok 1 cm,
    - gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu, pod przykrywką
    - zostawiamy w garnku do całkowitego wystudzenia po czym wyciągamy, usuwamy sznurek lub siatkę i suszymy ręcznikiem

  3. schab podajemy krojony jako domową wędlinę lub krojony w grube plastry jako danie obiadowe

Składniki
  • 0,8-1kg schabu bez kości
  • 250 g śliwek kalifornijskich
  • marynata: po 1 łyżce cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, miodu, soli, 1 łyżka miodu, 3 łyz octu winnego
  • wywar do gotowania: 2 szk wina, woda, 2-3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego  kilka śliwek kalifornijskich
Składniki