Schab na kanapki.

Schab na kanapki.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: DarekP
Bardzo dobry domowy wyrób, bez wędzenia i cudowania. Stary, dobry, domowy przepis dla każdego.

Składniki

  • Schab
  • sól, cukier, przyprawy...
  • czosnek

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy .papierowym ręcznikiem lub na kratce.Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został nam ładny kawałek. Pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy gulasz, dla uformowania przewiązujemy sznurkiem lub nie i przygotowujemy przyprawy peklujące.
    Na 1 kg: łyżka soli peklującej, łyżka soli, dwie łyżki cukru, czosnek, pieprz i papryka. Mięso nacieramy solą, cukrem, czosnkiem i papryka z pieprzem, można dodać zmielone ziele i liść.
    Przyprawione wstawiamy na trzy doby do lodówki.
    Co 12 godzin przekładamy na drugą stronę i pozbywamy się soków, które się pojawią.Po peklowaniu na sucho, czas na dalszą obróbkę w garnku gotujemy wodę i.po zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, na 10 min do sparzenia.
    Po 10 minutach zdejmujemy garnek z kuchenki schab zostawiamy we wrzątku, studzimy całkowicie i następnie ponownie parzymy na średnim ogniu do czasu 10 minut od zagotowania i znowu studzimy. Schłodzony schab osuszamy wieszając na kiju 1 godzinę lub w piekarniku na kratce 50 st.C, z włączonym termoobiegiem i uchyloną klapą/ 30 minut.,Potem chowamy do lodówki na 12 godzin i już !

Składniki
  • Schab
  • sól, cukier, przyprawy...
  • czosnek
Składniki