schab musztradowo-tymiankowy z pieczarkami

schab musztradowo-tymiankowy z pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: hania07
jeden z wielu sposobów na schabik ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. schab rozciąć na pół, dwie połówki roztłuc tłuczkiem, posypać pieprzem, solą

  2. przygotować farsz: pieczarki obrać, zetrzeć na tarce (z grubymi oczkami) usamżyć na patelni z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Pod sam koniec smażenia pieczarki zagęścić 1 łyżką mąki.

  3. na schab położyć farsz i rozsmarować na całej powierzchni schabu, zwinąć schab w roladę (to samo zrobić z drugą połówką schabu). Końcówki rolady spiąć wykałaczkami, roladę owinąć nicią.

  4. do posmarowania rolady: 4 łyżki musztardy, 2 łyżki tymianku, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki wody i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze sobą. Posmarować mięso.

  5. przygotowac zalewę: 200 ml wody, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka tymianku i 5 łyżeczek muszatrdy wymieszać razem. Wlać do żaroodpornego naczynia, do naczynia włożyć przyszykowane dwie rolady. Piekarnik nagrzac do 170C. Piec rolady ok. 60 min.

Komentarze do przepisu (1)

Kreolka 22 stycznia 2012
Super przepis i jakimś cudem nawet wykonanie mi się udało. Przyjęcie z okazji Dnia Babci i Dziadka można... Czytaj całość »
Super przepis i jakimś cudem nawet wykonanie mi się udało. Przyjęcie z okazji Dnia Babci i Dziadka można zaliczyć do udanych. Pozdrawiam :)
Składniki
Składniki