Schab domowy z suszonymi pomidorami

Schab domowy z suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: HabibiChi
Pyszna domowa wędlina którą przyrządzimy w bardzo krótkim czasie a smak jest niezastąpiony. Idealnie nadaje się dla maluchów przy rozszerzaniu diety kiedy to możemy dodać naprawdę odrobinę soli i mamy wędlinkę bez konserwantów.

Składniki

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania przyprawy suszone pomidory (bądź 80g suszonych pomidorów, pół łyżeczki bazylii i oregano)
  • sól. pieprz

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy. Następnie w małej miseczce dodajemy oliwę, przyprawę (bądź pokrojone drobno suszone pomidory, oregano, bazylie), sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Schab delikatnie nakłuwamy widelcem następnie nacieramy marynatą całe mięso. Odstawiamy do lodówki na 2h a najlepiej na całą noc w pojemniczku.

  2. Przekładamy mięso do rękawa. Luźno go związujemy wkładamy do zimnego piekarnika a następnie nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak długo jaką masę ma mięso - czyli w przypadku pół kg jest to 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i po ostudzeniu kroimy w plasterki.

Komentarze do przepisu (4)

BEATA1978 22 lipca 2018
Pyszny :)
SlodkoSlodka83 23 lipca 2018
Extra :-)
slawek19 29 lipca 2018
A gdzie się podziały suszone pomidory? Przepis bez polotu!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania przyprawy suszone pomidory (bądź 80g suszonych pomidorów, pół łyżeczki bazylii i oregano)
  • sól. pieprz
Składniki