sataje z kurczaka

sataje z kurczaka
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
szaszłyczki po tajsku z marynowanym w kurkumie kurczakiem,pachnące kolendrą,super przekąska na gorące dni ;-)

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • Kurkuma
  • mleko kokosowe
  • olej ryżowy
  • ryż jaśminowy
  • kolendra
  • czerwona cebula
  • seler naciowy
  • małe papryczki chilli czerwone
  • długie patyczki do szaszłyków
  • ogórek świeży
  • sól młynek
  • pieprz cytrynowy młynek
  • chilli młynek
  • sos ostrygowy

Przygotowanie

  1. pierś z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na podłużne,grubsze kawałki,delikatnie rozbijamy,formujemy szaszłyki,posypujemy kurkumą,pieprzem cytrynowym,delikatnie oprószamy chilli,nacieramy sosem ostrygowym i zanurzamy w mleku kokosowym na ok godzinę

  2. po godzinie wyjmujemy kawałki mięsa z mleka kokosowego,nadziewamy na patyczki i smażymy do zrumienienia na oleju ryżowym

  3. podajemy z ryżem jaśminowym ( albo bez,w zależności jak lubimy ),posiekaną kolendrą i mini sałatką z drobno pokrojonego ogórka,czerwonej cebulki ,świeżego chillii i selera naciowego

    Smacznego ;-)

Komentarze do przepisu (10)

Facet_w_kuchni 13 lipca 2017
Pewnie równie pyszne będą z grilla :-)
Konto usunięte 13 lipca 2017
Nooo, od razu zachciało mi się grilla, zgadzam się z przedmówcą :D.
Bellapi 13 lipca 2017
o tak dołączam się do reszty :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pierś z kurczaka
  • Kurkuma
  • mleko kokosowe
  • olej ryżowy
  • ryż jaśminowy
  • kolendra
  • czerwona cebula
  • seler naciowy
  • małe papryczki chilli czerwone
  • długie patyczki do szaszłyków
  • ogórek świeży
  • sól młynek
  • pieprz cytrynowy młynek
  • chilli młynek
  • sos ostrygowy
Składniki