Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trójkątne pierożki z różnym nadzieniem, ale najczęściej warzywnym w skład których wchodzą np. kartofle, cukrowy groszek, cebula i przyprawy. Farsz jest zamknięty w chrupiącym cieście, a wszystko smażone na głębokim tłuszczu. Zaskakująco proste nadzienie z kartofli, cebuli i przypraw jest bardzo dobre. Można dodać też parę bukietów kalafiora.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Składniki
Do mąki dolewać powoli wodę zmieszaną z olejem. Wyrobić dobrze ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawić i zrobić nadzienie. Cebulę i kartofle ubrać pokroić w drobną kostkę, pokroić także drobno kalafior (kartofle można zetrzeć na tarce o dużych otworach) Do rozgrzanego oleju dać pokrojoną cebulę i przyprawy smażyć parę minut. Dodać kartofle i kalafior. Dolać trochę wody ( parę centymetrów nad powierzchnią) i gotować aż i woda wyparuje. i warzywa będą miekkie,
Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty.
Na środek ciasta nakładać trochę nadzienia i sklejać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.