Salceson wiejski

Salceson wiejski
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: SiwyKryzys
Swojski wyrób, często wyżej ceniony od innych wędlin. Dajesz czyste mięso, żadnych konserwantów i dodatków, wiesz co jesz. A jaki zapach !

Składniki

  • 1/2 głowy wieprzowej
  • 1 golonka ( można dołożyć nóżkę wieprzową dla lepszej kleistości )
  • 1 serce wieprzowe
  • 2 nerki
  • 2 ozorki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • ziele angielskie mielone
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • kolendra ziarna - tłuczona ( np. w moździerzu )
  • sól

Przygotowanie

  1. Głowę , golonkę, podroby zalać zimną wodą, posolić, gotować długo, aż mięso z głowizny będzie łatwo odchodzić od kości.

  2. Do miski obrać głowiznę, golonkę, nóżkę, pokroić ozory w kostkę, podroby w plasterki, dodać czosnek, przyprawy. Dolać trochę rosołu z gotowania mięsa ( wg uznania - będzie mniej lub więcej galarety ).

  3. Wymieszaną masę nałożyć do osłonek ( mogą być foliowe - szerokie ).

  4. Gotować w osłonkach na wolnym ogniu, ok. 1 godziny.

  5. Wyjąć, opłukać dokładnie zimną wodą.

  6. Ułożyć na desce, obciążyć drugą deską ( i np. ciężarkami lub garnkiem z wodą ), " prasować " w chłodnym miejscu 12 godzin.

  7. Przełożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Składniki
  • 1/2 głowy wieprzowej
  • 1 golonka ( można dołożyć nóżkę wieprzową dla lepszej kleistości )
  • 1 serce wieprzowe
  • 2 nerki
  • 2 ozorki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • ziele angielskie mielone
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • kolendra ziarna - tłuczona ( np. w moździerzu )
  • sól
Składniki