Sałatka z klopsikami

Sałatka z klopsikami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Syte i smaczne danie na przekąskę lub obiad.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe ½ kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Bułka kajzerka 1 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Musztarda 1 płaska łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka mielona słodka do smaku
  • Oraz:
  • Ser wędzony lub oscypek 10 dag
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Jogurt naturalny 1 kubek
  • Sałata lodowa 1 główka
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Ogórek szklarniowy 1 szt.
  • Cebula biała sałatkowa 1 szt.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć, wymieszać z mięsem, startą cebulą, jajkiem, musztardą i przyprawami do smaku. Z przygotowanej masy formować małe klopsiki i ugotować w osolonej wodzie.
    Dip:
    Ser zetrzeć, wymieszać z jogurtem, roztartym z solą czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszać. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski, wymieszać z pokrojoną cebulą sałatkową, obranym startym ogórkiem. Następnie z porwaną sałatą lodową, ułożyć na półmisku, na wierzch położyć klopsiki i polać przygotowanym dipem i podawać

Składniki
  • Mięso mielone wieprzowe ½ kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Bułka kajzerka 1 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Musztarda 1 płaska łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka mielona słodka do smaku
  • Oraz:
  • Ser wędzony lub oscypek 10 dag
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Jogurt naturalny 1 kubek
  • Sałata lodowa 1 główka
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Ogórek szklarniowy 1 szt.
  • Cebula biała sałatkowa 1 szt.
Składniki