Sałatka z czerwonej cebuli

Sałatka z czerwonej cebuli
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
idealna na wieczór przy winie - moim skromnym zdaniem idealnie komponuje się z białym półwytrawnym winem, np. rieslingiem ;-)

Składniki

  • czerwona cebula - 5 szt.
  • cukier brązowy - 200 g
  • ocet jabłkowy - 125 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • ser gouda - 150 g
  • szynka konserwowa - 150 g
  • majonez - 3-4 łyżki

Przygotowanie

  1. w rondelku zagotowujemy cukier, ocet, sól i szklankę wody (250 ml), mieszamy aż rozpuści się cukier i tak przygotowaną marynatę odstawiamy, aż nieco przestygnie

  2. cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy do miski, zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 6 godzin

  3. ser i szynkę kroimy w kostkę, możemy również ser zetrzeć na dużych oczkach, możemy też zrezygnować z szynki, wtedy dodajemy dwa razy więcej sera

  4. zamarynowaną cebulę dokładnie odsączamy, dodajemy ser i szynkę oraz majonez i dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze solą i gotowe, smacznego ;-)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • czerwona cebula - 5 szt.
  • cukier brązowy - 200 g
  • ocet jabłkowy - 125 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • ser gouda - 150 g
  • szynka konserwowa - 150 g
  • majonez - 3-4 łyżki
Składniki