Sałatka z buraczków z fettą

Sałatka z buraczków z fettą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: EWAM45
Bardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków.

Składniki

  • 2 kg. czerwonych buraczków
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 4- 5 łyżek octu balsamicznego
  • 8-10 ząbków czosnku
  • ser fetta oryginalny grecki
  • 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sałata roszponka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Układamy w głębokim naczyniu, zalewny oliwą wymieszaną z octem.

    Czosnek drobno siekamy , wsypujemy na buraczki. Posypujemy solą , pieprzem i mieszamy wszystko razem.

    W tak przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać.

    Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy, na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta.

Komentarze do przepisu (1)

Joanna 11 lipca 2016
Kocham wszystko, co z buraków :-)
Składniki
  • 2 kg. czerwonych buraczków
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 4- 5 łyżek octu balsamicznego
  • 8-10 ząbków czosnku
  • ser fetta oryginalny grecki
  • 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sałata roszponka do dekoracji
Składniki