Sałatka z awokado i figi

Sałatka z awokado i figi
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Nemezja
Sałatka świetnie sprawdza się jako przekąska lub pożywne danie na zdrową kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Awokado przeciąć wzdłuż i wyjąć pestkę, następnie zdjąć skórkę lub wydłubać z niej miękki miąższ łyżeczką. Awokado po obraniu ze skórki, aby nie ściemniało, koniecznie trzeba skropić sokiem z limonki lub cytryny.

    Figę umyć i pokroić w ósemki.

    Mozzarellę wyjąć z płynu i pokroić w półplasterki o grubości 0,5 cm

  2. Wymieszać składniki sosu, aby powstała jednolita struktura.

  3. Składniki poukładać na talerzu na przemian, oprószyć delikatnie solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać sosem i posypać płatkami migdałów, tuż przed podaniem.

Składniki
Składniki