Sałatka z arbuza i fety w formie pizzy

Sałatka z arbuza i fety w formie pizzy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Naszą ulubioną sałatką na upały jest sałatka ze schłodzonego arbuza i fety. Jest nie tylko genialnym i orzeźwiającym połączeniem smaków, ale również świetnie prezentuje się kolorystycznie, także w połączeniu z innymi melonami. Jako przekąskę, dodatek do grilla lub na piknik można ją przygotować w formie pizzy, a wtedy mamy już gotowe kawałki do schrupania.

Składniki

  • 1/2 schłodzonego arbuza
  • 200 g sera feta
  • 20 oliwek
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 10 ml octu balsamicznego
  • pieprz z młynka

Przygotowanie

  1. Arbuza umyc i osuszyc, a nastepnie pokroic w plastry o grubosci 1-2 cm (w zaleznosci od wielkosci arbuza). Plastry pocwiartowac, jesli sa wieksze - podzielic na 8 czesci. Kazda czastke mozna naszpikowac patyczkiem do lodów.
    Posypac kawalki arbuza pokruszona feta i posiekanymi listkami bazylii.

  2. Skropic octem balsamicznym i doprawic swiezo zmielonym pieprzem. Kto lubi, moze dodac przepolowione lub pokrojone w plastry oliwki.

  3. Salatke spozywac najlepiej bezposrednio po przygotowaniu, jesli zabieramy ja na piknik, transportujemy wszystkie skladniki osobno i laczymy je na miejscu w ciagu minuty.

Komentarze do przepisu (8)

KORAL 10 lipca
Świetne.
Nevermore 10 lipca
Coś mi to przypomina, tylko u nas nie w takiej formie ;) Sałatka z arbuza i z podobnymi składnikami. Takie... Czytaj całość »
Coś mi to przypomina, tylko u nas nie w takiej formie ;) Sałatka z arbuza i z podobnymi składnikami. Takie trochę misz-masz, ale smak chyba taki sam :D
ElMar 11 lipca
Wygląda smakowicie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 schłodzonego arbuza
  • 200 g sera feta
  • 20 oliwek
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 10 ml octu balsamicznego
  • pieprz z młynka
Składniki