Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 360
Polecam.
Odsłon: 790
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36384
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 454
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 360
Polecam.
Odsłon: 790
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36384
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 454
Składniki
Makaron ryzyk (biavetta) gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń producenta. Po ugotowaniu przepłukujemy na sitku zimną wodą.
Udziec z indyka (może być w zastępstwie pierś z kurczaka, ale udziec nie jest tak suchy i co ważne jest tańszy:)) kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą. Pod koniec smażenia dodajemy sporą ilość zielonej czubrycy. Doprawiamy jeszcze pieprzem. Jeśli dla kogoś jest zbyt mało słone, można doprawić solą. Ale czubryca ma już w sobie sól. Doprawione mięso chłodzimy.
Pieczarki marynowane odcedzam i kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone i uprzednio oczyszczoną z gniazd nasiennych zieloną paprykę kroimy w kostkę. Do tak posiekanych składników dodajemy puszkę kukurydzy.
Sporządzamy sos: 310 majonezu (objętość mówi o konkretnym producencie:)) i jogurt naturalny mieszamy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy jeszcze łyżkę czubrycy. Jeśli chcemy mieć więcej sosu, odpowiednio w proporcjach mieszamy jogurt i majonez.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ewentualnie doprawiam jeszcze czubrycą, solą i pieprzem wg uznania. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej zrobić sałatkę wieczorem, żeby wszystkie składniki przegryzły się w czasie min. 12 godzin).
Sałatka świetnie nadaje się na większą imprezę :) SMACZNEGO!
*Czubryca zielona jest to mieszanka przypraw (czosnek, papryka, pietruszka, seler i sól) stworzona na bazie czubrycy właściwej czyli cząbru górskiego. Polska wersja jako bazę stosuje cząber ogrodowy. Ale ta wersja mimo, iż nieoryginalna, też dobra. Producenci i tak zawsze zapewniają, że czubryca pochodzi z Bułgarii i ma w sobie wyłącznie cząber górski. A nie zawsze tak jest :)