Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży szpinak, przyprawiony ziołami owczy ser i makaron to bardzo udane połączenie.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić na sitko i starannie osączyć.
W tym czasie opłukać szpinak, usunąć twarde łodygi, a liście porwać na małe kawałki. Pomidory umyć i pokroić na połowy. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki
Na dressing wymieszać ocet z oliwą z dodatkiem soli i pieprzu. W dużej misce wymieszać jeszcze lekko ciepły makaron ze szpinakiem, pomidorami i cebulą. Polać dressingiem i bardzo dokładnie wymieszać.
Ser owczy pokroić w kostkę lub odsączyć z zalewy. Sałatkę przełożyć do salaterki lub małych miseczek, wymieszać z serem i oliwkami i podawać.
Dla odmiany przygotowaną sałatkę włożyć do żaroodpornej formy, posypać serem i oliwkami i zapiekać około 20 min w temperaturze 180 stopni.
Praktyczną alternatywą dla świeżego szpinaku może być mrożony. Paczka 30 dag takiego szpinaku zastępuje 50 dag świeżych liści.