Sakiewki naleśnikowe z nadzieniem

Sakiewki naleśnikowe z nadzieniem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smakują wybornie, polecam ten przepis.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 20 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Mleko 1 szklanka
  • Woda mineralna gazowana 1 szklanka
  • Oliwa 1 łyżka
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Słonina do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • Pieczarki 30dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Ser żółty starty 10 dag
  • Makaroniki serowe
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Pieczarki oczyścić, posiekać i podsmażyć na rumiano razem z posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Wykonanie naleśników:
    Wszystkie składniki na naleśniki stopniowo wymieszać. Rozgrzewamy patelnię, dno smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać na brzegach, po czym obracamy na drugą stronę. Następnie naleśniki przestudzić, nakładać przygotowany farsz, formować sakiewki, zawiązać makaronikami serowymi i posypać startym serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w temperaturze 180 stopni do rozpuszczenia się sera.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 11 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 20 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Mleko 1 szklanka
  • Woda mineralna gazowana 1 szklanka
  • Oliwa 1 łyżka
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Słonina do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • Pieczarki 30dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Ser żółty starty 10 dag
  • Makaroniki serowe
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki