Sajgonki z warzywami

Sajgonki z warzywami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Pewnie sajgonki z chińskiej knajpki są lepsze, ale warto spróbować samemu choć raz.

Składniki

  • 6 dużych pieczarek lub chińskich grzybków mun
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 200g kiełków soi
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sos sojowy (ale nie ciemny)
  • papier ryżowy (ok.20 płatów)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Najpierw kroimy warzywa - cebulę w talarki, kapustę szatkujemy dość drobno, marchew w naprawdę cienkie plasterki, grzyby też dość drobno.

  2. Na patelni lub woku rozgrzewany oliwę. Wrzucamy kolejno pieczarki, marchewkę, cebulę, kiełki soi i kapustę pekińską. Warzywa mieszamy i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy. Smażymy aż będą miękkie.

  3. Teraz najtrudniejsze - musimy przygotować papier ryżowy.

  4. Płaski talerz napełniamy letnią wodą i delikatnie moczymy w nim z obu stron każdy kolejny kawałek papieru. Papier wykładamy na deskę. Gdy nasiąknie wodą, na brzeg wykładamy niewielką porcję nadzienia warzywnego (przestudzonego!) i zawijamy papier - najpierw zawijamy dolny brzeg, kolejno lewy, górny i prawy.

  5. Sajgonki sklejamy pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku. Smażymy w głębokim oleju ok. 10minut . Gotowe sajgonki układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Komentarze do przepisu (1)

usiala 07 września 2009
fajne ,napewno smaczne :)pozdrawiam
Składniki
  • 6 dużych pieczarek lub chińskich grzybków mun
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 200g kiełków soi
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sos sojowy (ale nie ciemny)
  • papier ryżowy (ok.20 płatów)
  • sól, pieprz
  • oliwa
Składniki