Sajgonki z mięsem mielonym i shiitake

Sajgonki z mięsem mielonym i shiitake
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kate85
pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem.

Składniki

  • około 50g cienkiego makaronu ryżowego
  • 6 grzybów shiitake świeżych albo suszonych (suszone wcześniej namaczamy), drobno posiekamy
  • 4 małe dymki posiekane razem ze szczypiorkiem
  • 1 mała marchewka, starta na tarce do warzyw z dużymi oczkami
  • około 350g mielonego mięsa wieprzowego
  • paczka cienkich płatów ciasta na sajgonki (około 20 sztuk), mrożone
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej roztartej z około 2 łyżeczkami zimnej wody
  • jasny sos sojowy, sól, pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu, dokładnie osączyć z wody. Po odciśnięciu pokroić makaron na kilkucentymetrowe odcinki.
    Jeżeli masz suszone grzyby shiitake, namocz je na 10 minut w ciepłej wodzie, następnie odciśnij i posiekaj dość drobno.

  2. Przygotować farsz do sajgonek: rozgrzać na patelni około 1 łyżkę oleju, wsypać posiekaną dymkę, startą marchewkę, a następnie mieloną wieprzowinę. Smażyć , mieszając drewnianą łyżką przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Włożyć makaron ryżowy (starannie odcedzony) i posiekane grzyby. Całość wymieszać i odstawić.

  3. Rozłożyć na desce płat ciasta na sajgonki (pozostałe trzymać pod wilgotną ściereczka, aby nie obsychały), posmarować z wierzchu mąką ziemniaczaną roztartą z zimną wodą, położyć porcję farszu i zwijać w rolki, zakładając brzegi ciasta na farsz. Brzegi ciasta posmarowane mąką ziemniaczaną powinny się sklejać.

  4. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć po kilka sajgonek przez około 6-8 minut, kilkakrotnie je obracając podczas smażenia. Olej nie powinien być zbyt gorący, aby farsz w środku mógł się zagrzać.
    Usmażone sajgonki wykładać na kratkę albo papierowy ręcznik i podawać z przygotowanym wcześniej sosem z czosnkiem i chili i surówka z kapusty.

    Jeżeli nie wykorzystaliśmy wszystkich płatów mrożonego ciasta na sajgonki, można je z powrotem zamrozić w szczelnym opakowaniu.

    Miłego gotowania!

Komentarze do przepisu (10)

Nevermore 07 maja
Już jadę do Wa-wy na konsumpcję ;) Pycha, no i ten sosik, mniami :)
kuchmariola63 08 maja
Uwielbiam sajgonki :)
KulinarnaChwila 09 maja
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • około 50g cienkiego makaronu ryżowego
  • 6 grzybów shiitake świeżych albo suszonych (suszone wcześniej namaczamy), drobno posiekamy
  • 4 małe dymki posiekane razem ze szczypiorkiem
  • 1 mała marchewka, starta na tarce do warzyw z dużymi oczkami
  • około 350g mielonego mięsa wieprzowego
  • paczka cienkich płatów ciasta na sajgonki (około 20 sztuk), mrożone
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej roztartej z około 2 łyżeczkami zimnej wody
  • jasny sos sojowy, sól, pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia
Składniki