Sajgonki

Sajgonki
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kaatarinaa
Uwielbiam sajgonki są naprawdę pyszne! Przy odrobinie wysiłku można je również zrobić samemu w domu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na oliwę rozgrzaną na patelni wrzucamy mięso mielone z posiekaną cebulą delikatnie przyprawiając pieprzem. Marchewkę siekamy w drobne paseczki i dodajemy wraz z pokrojoną kapustą pekińską do mięsa. Makaron ryżowy wrzucamy do gorącej wody i pozostawiamy na ok minutę, następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso mieszamy razem z makaronem dodając dwie łyżki sosu sojowego i 1 jajko

  2. Przygotowanym farszem nadziewamy płatki papieru ryżowego i zwijamy jak krokieta. Przed zwinięciem każdy płat papieru moczymy przez kilka sekund w ciepłej wodzie. Sajgonki smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor. Podajemy z słodkim sosem chilli. Dodatkowo do dania można przygotować sałatkę lub ryż.

Komentarze do przepisu (7)

wioluska 26 lutego 2012
Oj to musi być pyszne :)
kibi87 26 lutego 2012
mmm papier ryżowy, który leżakuje doczekał się pierwszych sajgonek, zrobię na pewno
Konto usunięte 26 lutego 2012
Piąteczka ii do ulubionych :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki