Na oliwę rozgrzaną na patelni wrzucamy mięso mielone z posiekaną cebulą delikatnie przyprawiając pieprzem. Marchewkę siekamy w drobne paseczki i dodajemy wraz z pokrojoną kapustą pekińską do mięsa. Makaron ryżowy wrzucamy do gorącej wody i pozostawiamy na ok minutę, następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso mieszamy razem z makaronem dodając dwie łyżki sosu sojowego i 1 jajko
Przygotowanym farszem nadziewamy płatki papieru ryżowego i zwijamy jak krokieta. Przed zwinięciem każdy płat papieru moczymy przez kilka sekund w ciepłej wodzie. Sajgonki smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor. Podajemy z słodkim sosem chilli. Dodatkowo do dania można przygotować sałatkę lub ryż.
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej