Sajgonki

Sajgonki
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nutkaMa
Przepyszna wersja sajgonek bez mięsa i bez grzybów!

Składniki

  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • Farsz:
  • 100 gr makaronu z fasoli mung
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula dymka
  • sos sojowy
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyć poszatkowany czosnek. Dodać odcedzone pędy bambusa. Marchewkę i por pokroić w cienkie słupki i dodać na patelnię. Wszystko smażyć przez chwilę, aż marchewka lekko zmięknie.
    W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Gotowy makaron dodać do warzyw na patelni i całość dobrze przyprawić sosem sojowym do smaku. Po odparowaniu sosu, należy zdjąć z ognia i przestudzić farsz.

  2. Papier ryżowy namaczać zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
    Zawijać farsz w miękki papier, jak krokiety, dobrze sklejając końce.
    Gotowe sajgonki należy pozostawić na talerzu do wyschnięcia.

  3. Sajgonki wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu dobrze odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Podajemy z sosem słodko ostrym.

Składniki
  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • Farsz:
  • 100 gr makaronu z fasoli mung
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula dymka
  • sos sojowy
  • olej do głębokiego smażenia
Składniki