Ryżowy torcik z jabłkami

Przepis dnia 2012-08-06
Ryżowy torcik z jabłkami
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Maudie
Inspirowałam się przepisem,który znalazłam dawno temu w książce "Potrawy z ryżu"

Składniki

  • ryż, 100 g
  • jajka, 2
  • mleko, 1/2 szklanki
  • wanilia (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 łyżka
  • cukier, 4 łyżki
  • jabłka, 3-4
  • śmietanka kremówka, ok 150 g
  • listki miięty lub melisy, parę
  • orzechy włoskie posiekane, ok łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ryż gotować ok 15 min,odsączyć,zalać mlekiem,dodać wanilię i gotować mieszając aż mleko się wchłonie.Jajka roztrzepać z 4 łyżkami cukru i dodać do ryżu energicznie mieszając.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze cząstki.Do niedużej tortownicy (u mnie ok 22 cm) wlać łyżeczkę wody i wyłożyć ją cząstkami jabłek a następnie przykryć je ryżem,wyrównać powierzchnię.

  2. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st i piec ok 30 min.Po wyjęciu z piekarnika torcik wyłożyć na talerz(może wyciec trochę soku) i poczekać aż wystygnie.

  3. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i ozdobić nią torcik rozsmarowując na wierzchu,posypać posiekanymi orzechami i ustroić listkami mięty lub melisy.Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

irma 02 sierpnia 2012
Wygląda prześlicznie i prze apetycznie. Lubię takie dania.5
ewulka55 03 sierpnia 2012
torcik wygląda apetycznie, tylko mnie przeraża to gotowanie ryżu, najpierw 15 min w wodzie a póżniej jeszcze w... Czytaj całość »
torcik wygląda apetycznie, tylko mnie przeraża to gotowanie ryżu, najpierw 15 min w wodzie a póżniej jeszcze w mleku.
Ryż gotowany tak długo posiada 5 krotnie więcej cukru niż gotowany tradycyjnie al'dente - nie polecałabym go dla cukrzyków a zwłaszcza dla dzieciaczków - w ogóle nie polecałabym takiego torciku
Maudie 03 sierpnia 2012
ewulka55 - Ryż gotuje się 15 min a po dodaniu mleka ok 3-5,tak więc ok 20 min gotowania ryżu uważam za... Czytaj całość »
ewulka55 - Ryż gotuje się 15 min a po dodaniu mleka ok 3-5,tak więc ok 20 min gotowania ryżu uważam za prawidłowe i w sam raz.Woreczki z ryżem też gotuje się 15-20 min więc nie wiem gdzie problem,gdyby gotować np 10 to byłby nie al dente lecz po prostu twardy a w tym torciku musi być miękki.I zaręczam,że dzieciom też nic nie grozi,ale każdy ma swoje zdanie,pozdrawiam.
Irma - dziękuję i również pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ryż, 100 g
  • jajka, 2
  • mleko, 1/2 szklanki
  • wanilia (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 łyżka
  • cukier, 4 łyżki
  • jabłka, 3-4
  • śmietanka kremówka, ok 150 g
  • listki miięty lub melisy, parę
  • orzechy włoskie posiekane, ok łyżeczki
Składniki