Ryż z jabłkami i rodzynkami

Ryż z jabłkami i rodzynkami
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: monniqua
Jabłka, rodzynki i skórka pomarańczowa nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ryż zalać wrzącym mlekiem. Dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut często mieszając.

  2. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać skórę pomarańczową, rodzynki i szczyptę cynamonu do smaku. Przyprawić odrobiną cukru i wymieszać.

  3. N półmisku układać na przemian ryż i zimne jabłka. Podawać lekko oprószone cynamonem i cukrem.

Komentarze do przepisu (3)

Annuar 01 lutego 2013
To dla mnie oryginalny sposób na ten deser: ciepła warstwa na przemian z zimną, ładnie to wygląda. Ja chyba... Czytaj całość »
To dla mnie oryginalny sposób na ten deser: ciepła warstwa na przemian z zimną, ładnie to wygląda. Ja chyba wolę wszystko na ciepło, ale na pewno wypróbuję pomysł z dodaniem skórki pomarańczowej
irma 01 lutego 2013
o, na pewno jest aromatyczny i smaczny i jeszcze tak ładnie podany. 5
monniqua 03 lutego 2013
dziękuję :)
Składniki
Składniki