Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś skromnie ale za to wspomnienia z mego dzieciństwa, uwielbiałam i uwielbiam choć dawno nie robiłam to z chęcią się zjadło. Takie niby nic a jednak dla większości to była kara w dzieciństwie gdy rodzic kazał jeść ryż z jabłkiem dziś chętnie wraca się do lat dzieciństwa. U mnie raczej nie ma rzeczy jakiej bym nie zjadła choć szczerze nie przepadam za owocami morza ale zjeść zjem nie powiem że nie.

Składniki

  • 900 g jabłek 5 dużych sztuk,
  • 30 g masła prawdziwego,
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 210 ml),
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie

  1. W garnku nastawić wodę lekko ją soląc jak się zagotuje włożyć torebki z ryżem i gotować do miękkości czyli do czasu aż ryż w woreczkach napęcznieje. W międzyczasie przygotować jabłka ja mam z Biedronki są dość słodkie, obrać je ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych przekrajając je na ćwiartki.

  2. Jak już mamy przygotowane jabłka zetrzeć wszystkie na tarce jarzynowej. Następnie na patelnię dodać masło roztopić je i przełożyć starte jabłka, dodać cukier w zależności od słodkości jabłek i smażyć na średnim ogniu do czasu aż jabłka zmiękną.

  3. Gdy jabłka już ładnie zmiękły i puściły sok wtedy dodać cynamon i cały czas mieszając smażyć tak długo aż sok zrobi się kleisty a jabłka zmienią swój kolor. Czas przygotowania to około piętnastu minut. Jabłka tak usmażone wyglądają jak karmelizowane a z dodatkiem cynamonu to po prostu niebo w gębie no chyba że ktoś nie lubi cynamonu to można pominąć. Jak już mamy ugotowany ryż przełożyć go na durszlak aby ociekł z nadmiaru wody następnie za pomocą foremki kłaść ryż, usmażone jabłka i znowu ryż, wyjdzie Ala ' torcik.

  4. To danie niby nic specjalnego a jednak nie dość że wspomnienia z dzieciństwa to na dodatek smacznie. Mama zawsze jak nam je robiła to ryż mieszała razem z jabłkami ze słoika które robiła na zimę do szarlotki ja zrobiłam w ładniejszej myślę wersji. Jeśli ktoś przepada za takim daniem serdecznie polecam, nie musi być tylko na obiad lecz również na śniadanie czy kolację dla dzieci idealne a i zdrowe bo przecież ryż daje nam siły czyż nie ?

Komentarze do przepisu (3)

gosiamamba 02 kwietnia
Witam, a ile tych torebek ryżu ? Brak w składnikach - pozdrawiam
kuchmariola63 03 kwietnia
Smaki z dzieciństwa :)
Docherro 03 kwietnia
Pyszny deser:)
Składniki
  • 900 g jabłek 5 dużych sztuk,
  • 30 g masła prawdziwego,
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 210 ml),
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.
Składniki