ryż z jabłkami

ryż z jabłkami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
pyszne

Składniki

  • 50 dag ryżu
  • 1,5 kg jabłek
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. ugutować ryż w lekko osolonej wodzie. wypłukać go i odcedzić , jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, a następnie wysmarować naczynie masłem obsypać bułką tartą, dać połowę ryżu na to porzucać płatki masła. dać połowę startych jabłek.przygnieść to z wierzchu ręką, posypać cukrem, cynamonem. czynność powturzyć i okryć naczenie folią aluminiową , piec ok 1,5 godziny

Komentarze do przepisu (8)

sereberko80 03 grudnia 2009
robię podobny, szybki, pyszny, tani obiad, z tą różnicą, że do ugotowanego ryżu dodaję żółtko ubite z... Czytaj całość »
robię podobny, szybki, pyszny, tani obiad, z tą różnicą, że do ugotowanego ryżu dodaję żółtko ubite z cukrem i cukrem waniliowym, a przed wyłożeniem do naczynia żaroodpornego mieszam z ubitym białkiem. w wersji "bogatej" można podać Śnieżke na upieczony ryż :-)
Sugarspice 03 grudnia 2009
zbieg okolicznosci :) dzisiaj mam taki ryz na obiad, jednakze nie zapiekam a wierzch polewam kwasna smietanka
koRnac 03 lutego 2010
piec ok 1,5 godziny ? czy to nie za dlugo ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dag ryżu
  • 1,5 kg jabłek
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
Składniki