Ryz sypki z piekarnika

Ryz sypki z piekarnika
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: magdaniel
Sposob na sypki i nie posklejany ryz ktory nadaje sie za rowno do obiadu jak i na slodko do owocow czy jogurtu

Składniki

  • ryz zwykly badz basmati, 30dkg
  • woda lub bulion jsli ryz nie bedzie do slodkich potraw, tak by byl byla wyzej nz ryz

Przygotowanie

  1. ryz wsypujemy do wysokiego zarodopornego naczynia zalewamy woda, badz bulionem jesli bedzie tylko do slonych potraw, zalewamy tak by woda czy bulion byl 3 cm wyzej nad wsypanym ryzem,

  2. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na okolo 30- 40 minut jezeli chcemy uniknac chrupkiej warstwy ryzu na gorze stosjemy naczynie z przykrywka albo przykrywamy folia aluminiowa

Składniki
  • ryz zwykly badz basmati, 30dkg
  • woda lub bulion jsli ryz nie bedzie do slodkich potraw, tak by byl byla wyzej nz ryz
Składniki