Ryby w zalewie na zimno

Ryby w zalewie na zimno
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Kolejny imprezowy przebój mojej mamy. Mintaj w zalewie pomidorowo-octowej z przyprawami. To jeden z moich ulubionych sposobów na rybę, gorąco polecam!

Składniki

  • Filety z mintaja - 1kg
  • Pieprz i sól
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Do zalewy:
  • Woda - 3 litry
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Cukier - 1 i 1/2 łyżki
  • Sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 6szt
  • Ziele angielskie - 8szt
  • Cebula - 3szt
  • Olej do smażenia
  • Koncentrat pomidorowy - 200ml

Przygotowanie

  1. Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, aż skórka się zarumieni.
    Po lekkim ostudzeniu wkładamy do pojemników. Uwaga, ryby potrzebują dużo zalewy, bo inaczej będą suche. Porcję z 1kg rozkładamy na 2 spore pojemniki (ryby nie powinny zajmować więcej niż połowę pudełka).

  2. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
    Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą, zielem i liściem laurowym. Na końcu dodajemy koncentrat z cebulą. Mieszamy o zostawiamy do przestygnięcia.

    Ryby w pojemnikach zalewamy gotową, przestudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.

  3. W tym czasie ryby wchłoną dużą część zalewy, panierka będzie miękka, lekko octowa.

    Ryby wyjmujemy delikatnie. Podajemy na zimno.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 25 października
Przepyszna ryba! Jeszcze nie robilam a w tej pomidorowej zalewie wyglada bardzo apetycznie!
Składniki
  • Filety z mintaja - 1kg
  • Pieprz i sól
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Do zalewy:
  • Woda - 3 litry
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Cukier - 1 i 1/2 łyżki
  • Sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 6szt
  • Ziele angielskie - 8szt
  • Cebula - 3szt
  • Olej do smażenia
  • Koncentrat pomidorowy - 200ml
Składniki