Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.
W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki.
Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą.
Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.
W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę
Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.
Tak przygotowaną rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).
Komentarze do przepisu (1)