Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku.

Składniki

  • 1,5 kg filetów rybnych przyprawa do ryb 1 jajko bułka tarta mąka olej do smażenia
  • Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 6 łyżek octu 4 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu
  • Dodatkowo: 5 dużych cebul 7 średnich kiszonych ogórków słoik papryki marynowanej

Przygotowanie

  1. Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.

    W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki.
    Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą.
    Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.

    W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę
    Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.

    Tak przygotowaną rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 13 stycznia 2016
czy do zalewy dodajesz też przecier pomidorowy?
Składniki
  • 1,5 kg filetów rybnych przyprawa do ryb 1 jajko bułka tarta mąka olej do smażenia
  • Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 6 łyżek octu 4 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu
  • Dodatkowo: 5 dużych cebul 7 średnich kiszonych ogórków słoik papryki marynowanej
Składniki