Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym

Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: przyjaciel
Uwielbiam ryby w każdej postaci, na gorąco do obiadu najlepsza taka prosto z patelni, często jednak zostaje parę kawałków, więc robię na zimno z różnymi dodatkami. Najczęściej są to dadatki warzywne, w tym przypadku użyłam pomidorów, papryki, cebuli i pieczarek. Zrobiłam większą ilość, nie spodziewałam się, że tak będą zachwalać :)

Składniki

  • 1 kg świeżych filetów rybnych (u mnie dorsz)
  • 1/2 cytryny do skropienia, sól, pieprz mielony
  • 3 rozbełtane jajka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sos:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 większe cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przecier pomidorowy kartonik 500g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra do indywidualnego smaku

Przygotowanie

  1. . Filety rybne pozbawić łusek i resztek ości, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
    W tym czasie przygotować sos, cebulę, paprykę, pieczarki pokroić w paski, wrzucić wszystko na rozgrzany olej w głębokiej patelni, posolić i dusić aż do utraty nadmiernej ilości soków i będą w miarę miękkie.
    Przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, jeśli będzie za gęste dodać wodę, doprawić do smaku i poddusić 10 minut.
    W tym czasie, pokrojoną na małe kawałki rybę opanierować i usmażyć na złoty kolor, po czym ułożyć w głębszym naczyniu wartwami i każdą przykryć gorącym sosem.

Składniki
  • 1 kg świeżych filetów rybnych (u mnie dorsz)
  • 1/2 cytryny do skropienia, sól, pieprz mielony
  • 3 rozbełtane jajka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sos:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 większe cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przecier pomidorowy kartonik 500g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra do indywidualnego smaku
Składniki