Ryba po japońsku

Ryba po japońsku
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ziarek
Pyszna, pożywna - na śniadanie, na kolację, na przekąskę !

Składniki

  • 1 kg filetów z ryby - polecam dorsza
  • 2 duże cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowych
  • przyprawa warzywna
  • mąka
  • Bułka tarta
  • 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
  • olej
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.

  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.

    Filety rozmrażamy na tyle, aby można je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.


    Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 28 listopada 2013
Bardzo ciekawy przepis na rybkę w zalewie octowej, wypróbuję na najbliższe święta :)
nikola2005 14 grudnia 2013
dobra jest, w zeszłym roku robiłam tą rybke na wigilię :)
Ewaaa 14 grudnia 2013
zdjęcie skopiowane ze strony:
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2010/12/Ryba-po-japonsku.html
jesteś nieuczciwa
Składniki
  • 1 kg filetów z ryby - polecam dorsza
  • 2 duże cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowych
  • przyprawa warzywna
  • mąka
  • Bułka tarta
  • 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
  • olej
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • pieprz, sól
Składniki