Ryba po grecku w zalewie ketchupowo - octowej

Ryba po grecku w zalewie ketchupowo - octowej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: nikola2005
Przepis na rybkę dostałam od siostry, jest pyszna najlepsza na drugi dzień gdy składniki się "przegryzą"

Składniki

  • 0.5 kg. Dorsza, mintaja - kto co woli
  • Do panierowania:
  • mąka, jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 2 - 2.5szkl. wody
  • 0.5 szkl. octu
  • 1 ketchup - ja użyłam Kotlin
  • 0.5 szkl. oleju
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 cebule
  • Dodatkowo: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w plastry, zeszklić lekko na oleju.

    Rybkę pokroić na mniejsze kawałki, opanierować i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Wszystkie składniki na zelewę dodać razem i zagotować.

  2. Cebulkę ułożyć w półmisku / słoju i układać kawałki ryby.
    Zalać gorącą zalewą i pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić na kilka godz. do lodówki.

    Rybki najlepiej smakują na następny dzień:)

    Smacznego!!

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 14 sierpnia 2013
Ciekawa zalewa, warto wypróbować, więc zabieram do książki do szybkiego powielenia :))
panka 25 sierpnia 2013
Zostawiam kciuk i zabieram. To coś dla mnie :)
Składniki
  • 0.5 kg. Dorsza, mintaja - kto co woli
  • Do panierowania:
  • mąka, jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 2 - 2.5szkl. wody
  • 0.5 szkl. octu
  • 1 ketchup - ja użyłam Kotlin
  • 0.5 szkl. oleju
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 cebule
  • Dodatkowo: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
Składniki