Ryba po grecku

Ryba po grecku
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziak
Robię tą rybke na każde Boże Narodzenie jak i na przyjęcia imieninowe itp. Wszystkim smakuje :)

Składniki

  • 4-6 filetów mrozonej rybki (sola,dorsz)
  • 4-5 sztuk marchewki
  • 2 pietruszki, mały por
  • seler mały
  • 2 cebule
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej
  • łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w średnią kostkę, pora w pół talarki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę podsmażamy.Podlewamy odrobiną wody, dodajemy ziele angielskie, listek, sól i pieprz do smaku i dusimy do pożądanej miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy przecier do smaku.

  2. Na drugiej patelni smażymy posoloną i popieprzoną rybke na zloty kolor. Można wcześniej jak kto woli obtoczyć w jajku i bułce.

  3. Usmazoną i wystudzoną rybę układamy na półmisku, na wierzch kładziemy uduszone warzywa. Dekorujemy natką pietruszki. Podawać jako zimną przystawke z pieczywem.

Komentarze do przepisu (14)

annawk 14 października 2009
najbardzie podoba mi się popieprzona rybka:) Zartuję , cały przepis jest super, sprawdzony od wielu lat
djkarpik678 10 grudnia 2009
super
KitchenMeister 17 września 2010
Hmm a gdzie ta ryba? Na zdjęciu są same warzywa! heh
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4-6 filetów mrozonej rybki (sola,dorsz)
  • 4-5 sztuk marchewki
  • 2 pietruszki, mały por
  • seler mały
  • 2 cebule
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej
  • łyżka przecieru pomidorowego
Składniki