Ryba po grecku

Ryba po grecku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ryba po grecku w bardzo pomidorowym sosie z cebulą i przyprawami.

Składniki

  • Filet mrożony 1 kg (może być mintaj lub morszczuk)
  • Cebula biała 1 kg
  • Koncentrat pomidorowy słoik 200 g 4 szt.
  • Sok pomidorowy 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 1 szklanka + olej do smażenia
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Ziele angielskie 6 szt.
  • Sól
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Jajko kurze 4 szt.

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  2. Pokrojoną cebulę dusić pod przykryciem z dodatkiem 1 szklanki oleju przez około 1 godzinę.

  3. Do cebuli dodać łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, koncentraty i sok pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusić przez kolejne 15 minut, nadal pod przykryciem.

  4. Rybę rozmrozić, osuszyć, pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

  5. Jajka roztrzepać z 1/4 szklanki wody i jedną łyżeczką soli.

  6. Rybę panierować w bułce tartej, jajku i raz jeszcze w bułce tartej, a następnie smażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  7. Do dużej salaterki wlać na dno trochę sosu pomidorowego, ułożyć warstwę ryby, wlać kolejną warstwę sosu i tak dalej. Ostatnią warstwą powinien być naturalnie sos.

  8. Rybę należy odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, aby nabrała smaku. Idealnie byłoby zaczekać jakieś trzy dni, ale z doświadczenia wiem, że to wcale nie jest takie proste ;)

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 02 grudnia 2019
Delicje....:)
SlodkoSlodka83 04 grudnia 2019
Pyszna :-)
ekspresjawkuchni 04 grudnia 2019
Bardzo dziękuję, zniknęła faktycznie szybko ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Filet mrożony 1 kg (może być mintaj lub morszczuk)
  • Cebula biała 1 kg
  • Koncentrat pomidorowy słoik 200 g 4 szt.
  • Sok pomidorowy 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 1 szklanka + olej do smażenia
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Ziele angielskie 6 szt.
  • Sól
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Jajko kurze 4 szt.
Składniki