Ryba po grecku

Ryba po grecku
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: stefanmur
Tradycyjna ryba po grecku, ale z małym dodatkiem smakowym. Warto wypróbować :)

Składniki

  • • 500g ryby (np. mintaj)
  • • 2 łyżeczki vegaty/kucharka
  • • 2 jajka
  • • Bułka tarta
  • • 4-5 dużych marchewek
  • • 1 duża pietruszka
  • • ½ selera
  • • ½ pora
  • • 1 cebula
  • • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • • Pieprz i sól do smaku
  • • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Filety rybne natrzyj vegetą/kucharkiem. Następnie je usmaż w panierce z jajka i bułki tartej. Warzywa: marchewki, pietruszka, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por i cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju.

    Następnie dodaj starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Przecier pomidorowy rozmieszaj w ½ szklance wody. Dodaj do warzyw i duś aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Od czasu do czasu zamieszaj, aby warzywa nie przypaliły się.

    Na misce wyłóż 1/3 część warzyw a na nie rybę. Przykryj następnie kolejną 1/3 część warzyw i resztą ryby. Przykryj rybę resztą warzyw.

Składniki
  • • 500g ryby (np. mintaj)
  • • 2 łyżeczki vegaty/kucharka
  • • 2 jajka
  • • Bułka tarta
  • • 4-5 dużych marchewek
  • • 1 duża pietruszka
  • • ½ selera
  • • ½ pora
  • • 1 cebula
  • • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • • Pieprz i sól do smaku
  • • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • • 2 liście laurowe
Składniki