rozgrzewające chipsy jabłkowe - same się suszą :)

rozgrzewające chipsy jabłkowe - same się suszą :)
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
do pochrupania :) w drodze do... w pracy... w kinie... gdziekolwiek, gdzie dopada mania chrupania :) bez cukru, bez soli, domowo i zdrowo przepis na 1 przekąskę dla 1 osoby

Składniki

  • jabłka (dowolne, lepsze mniej soczyste, twarde) - 3 szt
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • kardamon - 1/3 łyżeczki
  • chili (lub pieprz cayenne) - 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Jabłka myję, obieram, kroję, wydrążam (pozbawiam gniazd nasiennych).

    Kroję w cienkie talarki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli w trakcie drążenia jabłka się rozpadną, trudno... kroję cienkie plasterki dowolnej wielkości.

  2. Kardamon pozbawiam łupinek i nasiona rozdrabniam w moździerzu. Dodaję cynamon i chili. Mieszam i posypuję ta mieszanką jabłka.

    Piekarnik włączam na 100 stopni, górna półka, górna grzałka, zostawiam drzwiczki uchylone na1 cm i suszę tak 2 godziny. W międzyczasie przewracam jabłka na drugą stronę i mniejsze już wysuszone kawałki od razu wyjmuję.

    Są tak pyszne, że czasem nie zdążą wystygnąć, na ciepło, taki świeży aromat .... mmmmmm... jabłkowe niebo w gębie :)

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 15 stycznia 2018
pamietam jak babcia robila dla mnie takie jablka, ale z przyprawami musza byc swietne
Nevermore 15 stycznia 2018
Cynamon, kardamon, chili - to mi wystarczy za rekomendację :D
Pyszne jabłka i ja też dołączam swoją babcię... Czytaj całość »
Cynamon, kardamon, chili - to mi wystarczy za rekomendację :D
Pyszne jabłka i ja też dołączam swoją babcię do tego przepisu, choć z przyprawami wtedy, to krucho było ;)
Maudie 15 stycznia 2018
Pierwszorzędna przekąska :)))
Składniki
  • jabłka (dowolne, lepsze mniej soczyste, twarde) - 3 szt
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • kardamon - 1/3 łyżeczki
  • chili (lub pieprz cayenne) - 1 szczypta
Składniki