Rolowany boczek pieczony

Rolowany boczek pieczony
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: zewaewa
Dziś polecam Wam rolowany boczek pieczony do chleba zamiast sklepowej wędliny. Udało mi się kupić ładny kawałek boczku, co prawda był ze skórą ale to nie problem.

Składniki

  • 1 kawałek świeżego boczku ( 2,5 kg ), 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku
  • marynata :
  • 2 łyżki sosu śliwkowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Boczek umyć, osuszyć i jeśli jest ze skórą to ją ściąć.
    Cebulę i czosnek cieniutko pokroić.
    Marynatę wymieszać i posmarować nią boczek ( więcej dać do środka ).
    Na marynacie rozłożyć plasterki cebuli i czosnku.
    Zwinąć roladę, związać sznurkiem wędliniarskim i posmarować resztą marynaty.
    Tak przygotowany boczek umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Po upływie tego czasu naczynie z boczkiem wstawić do piekarnika, nastawić czas na 3 godziny a temperaturę na 190 stopni.
    Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby boczek jeszcze ładnie się zrumienił.
    Boczek wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związał.
    Kroić i podawać na zimno jako wędlinę do chleba.

Składniki
  • 1 kawałek świeżego boczku ( 2,5 kg ), 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku
  • marynata :
  • 2 łyżki sosu śliwkowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki wody
Składniki