Rolmopsy w zalewie octowej

Rolmopsy w zalewie octowej
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Już jako dzieciak mogłem ominąć słodki tort na stole ale rolmopsa nigdy :)

Składniki

  • śledź a'la matjas
  • woda - 1 szklanka
  • ocet - pół szklanki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca - 1 łyżka
  • kolendra - 1 i pół łyżeczki
  • cukier - czubata łyżka
  • goździki
  • musztarda
  • papryka czerwona świeża
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • cebula

Przygotowanie

  1. Wodę z octem i wszystkimi przyprawami musimy zagotować. Zalewę należy ostudzić.

  2. W tym czasie smarujemy filety śledziowe musztardą. Układamy na każdym podłużny pasek ogórka kiszonego, papryki czerwonej. Zawijamy filet w charakterystyczny dla rolmopsów rulon i wkładamy do słoika spięty wykałaczką.

  3. Do słoika należy jeszcze wkroić posiekaną w piórka lub talarki cebulę i zalewamy wszystko marynatą. Zamknięty słoik potrzebuje około 3 dni by rolmopsy w nim dojrzały do zjedzenia.

    Pod wpisem znajdziecie link do naszego bloga gdzie przygotowaliśmy zestawienie świątecznych potraw.

Komentarze do przepisu (2)

renka 05 grudnia 2014
Przepyszne,też uwielbiam śledzie -)
Jagoda50 09 grudnia 2014
Ja też bym nie ominęła.
Składniki
  • śledź a'la matjas
  • woda - 1 szklanka
  • ocet - pół szklanki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca - 1 łyżka
  • kolendra - 1 i pół łyżeczki
  • cukier - czubata łyżka
  • goździki
  • musztarda
  • papryka czerwona świeża
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • cebula
Składniki