Rollsy ze szpinakiem i pistacjami

Rollsy ze szpinakiem i pistacjami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Zapraszam na przepyszne ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pistacjami, jak zwykle prosto, szybko i smacznie. Doskonały pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g orzeszków pistacjowych
  • 100 g sera feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Wrzucić szpinak i chwilę smażyć aż zmniejszy objętość. Dorzucić rozkruszoną fetę, rozdrobnione w moździerzu orzeszki oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszać i na koniec delikatnie doprawić solą i pieprzem. Pamiętajcie, że feta i pistacje są słone, więc soli dodać śladowe ilości. Farsz wystudzić.

    Ciasto rozwinąć i delikatnie rozwałkować. Rozsmarować farsz i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na kawałki ok. 2 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 220 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.

    Gotowe, polecam, bo są naprawdę pyszne.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

NutkaSmaku 13 czerwca
Ale bym chapsnał :P
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g orzeszków pistacjowych
  • 100 g sera feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Składniki