Rollsy z pieczarkami i serem (ślimaczki z ciasta francuskiego)

Rollsy z pieczarkami i serem (ślimaczki z ciasta francuskiego)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo fajna przekąska nie tylko na spotkania towarzyskie, ale chociażby na ...śniadanie :)

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia, oregano
  • ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach
  • kilka pieczarek (ok. 6 szt.)

Przygotowanie

  1. Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek i posmarowałam nim blat ciasta francuskiego.
    Oprószyłam bazylią i oregano.

    Wyłożyłam plastry sera tak, by przykryły całe ciasto.

    Na ser żółty wyłożyłam pokrojone i podduszone wcześniej pieczarki.

    Całość zwinęłam w rulon i nożem kroiłam ok. 2 cm krążki.

  2. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut w 220 stopniach, dotąd aż ciasto zaczęło puchnąć i rumienić się.

    Moje rollsy zniknęły na ciepło, nie zdążyły ostygnąć :)

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 19 lipca 2019
Pysznie wyglądają :)
Maudie 20 lipca 2019
Coś w moim guście :D
SlodkoSlodka83 20 lipca 2019
Super smaczne ślimaczki :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia, oregano
  • ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach
  • kilka pieczarek (ok. 6 szt.)
Składniki