Roladki warzywne z pietruszkowym pesto

Roladki warzywne z pietruszkowym pesto
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Kuchnia śródziemnomorska jest niewątpliwie jedną z najzdrowszych, a poza tym smakuje, co nie zawsze idzie w parze. Wzorując się na włoskich antipasti, wykreowałam roladki z marynowanymi warzywami, kozim serem i pietruszkowym pesto. Doskonała przekąska, a w większych ilościach nawet zdrowy, lekki posiłek.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 6 suszonych, marynowanych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 ml jabłkowego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 300 g rolek z koziego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Papryke przekroic na pól i polozyc skórka do góry na blasze do pieczenia. Grillowac papryke w piekarniku, az skórka bedzie ciemna i powstana pecherze, wtedy wyjac blache z piekarnika i przykryc papryke wilgotna sciereczka. Sciagnac skórke z papryki i pokroic ja na wieksze plasterki.
    Baklazany obrac i pokroic wzduz w cienkie plastry, cukinie umyc i równiez pokroic wzdluz. Zabki czosnku obrac i pokroic w drobna kostke, igly rozmarynu i papryczki chili drobno posiekac. Rozgrzac patelnie grillowa i smazyc baklazany i cukinie z obu stron bez tluszczu i lekko posolic.

  2. Suszone pomidory pokroic na mniejsze kawalki.
    Do rondelka wlac ocet i miód i gotowac, az ilosc plynu zredukuje sie do polowy. Doprawic sola i pieprzem, nastepnie dodac polowe rozmarynu, czosnku oraz chilli. Na koniec dodac 2-3 lyzki oliwy z oliwek.
    Do miski wlozyc smazone warzywa i papryke i wymieszac z octowa marynata. Marynowac przez ok. 10 minut, a nastepnie dobrze odcedzic.

  3. Na papierze pergaminowym ulozyc 3-4 plastry baklazana, na wierzch ulozyc plasterki cukinii, papryki i posiekane pomidory.
    Ulozyc w poprzek rolke koziego sera. Formowac wszystko w zwarta, mocna rolke unoszac koniec pergaminu. W ten sposób przygotowac wszystkie rolki i odstawic je do lodówki.

  4. W miedzyczasie posiekac natke pietruszki, cebule pokroic w drobna kostke, umiescic w wysokim pojemniku z czosnkiem i chilli. Dodac migdaly i spora porcje oliwy z oliwek i za pomoca recznego blendera zrobic pesto. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Kto chce, moze dodac cukinie pokrojona w bardzo drobna kostke.

  5. Wyjac rolki z lodówki, odwinac z papieru i pokroic na równe czesci.

  6. Podawac polane pietruszkowym pesto i ozdobione liscmi bazyli lub innymi ziolami.

Komentarze do przepisu (7)

Futka 25 lutego
Uwielbiam wszystkie przekąski z dodatkiem pesto. Bardzo podoba mi się Twoja propozycja. Pyszne połączenie :)
KulinarnaChwila 26 lutego
Pyszotka :)
fafiatko 26 lutego
Warzywne szczescie! Bardzo podoba mi sie ten przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 6 suszonych, marynowanych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 ml jabłkowego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 300 g rolek z koziego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Składniki