Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki śledziowe stanowią idealny pomysł na przekąskę wigilijną i nie tylko. To bardzo proste w przygotowaniu danie, na tak zwany jeden kęs. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą: nieco słone śledzie, słodka papryka i lekko ostra cebulka. Wyjątkowa jest tu z pewnością oliwka, która dodaje wykwintnego i aromatycznego aromatu. Dużą zaletą jest także szybkość przygotowania – jeśli śledzików zabraknie, wystarczy chwila, by uzupełnić braki.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 721
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 721
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Śledzie opłucz pod wodą i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je pieprzem z każdej strony.
Paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój ją w cienkie paseczki. Przełóż je do durszlaka i przelej wrzątkiem przez ok. 30 minut, by je sparzyć. Osusz.
Szalotkę obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz także użyć robota kuchennego.
Na każdym płacie śledzia, przy jednym końcu połóż oliwkę. Zwiń rybę w roladkę i postaw ją otworem do góry. Oliwkę dociśnij do wnętrza, by na górze powstało trochę miejsca.
W wolne miejsce na górze roladki włóż odrobinę szalotki. Na wierzch wepchnij paseczki papryki.
Roladki śledziowe włóż do lodówki. Podawaj po schłodzeniu przez ok. 2-3 godziny, udekorowane świeżym koperkiem.